Novinky v enologii Lamothe-Abiet

30. 09. 2021
Autor: Leona Petrášová
Přineste svěžest do vašich vín! Takový je slogan k enologickým novinkám od značky Lamothe-Abiet. Pojďme se  podívat, jaké inovativní enologická řešení jsme si pro vás připravili.
Novinky v enologii Lamothe-Abiet

KVASINKY

Excellence ® X-FRESH

Vzhledem ke zvyšujícímu se stupni alkoholu ve vínu společnost Lamothe-Abiet přichází s řešením k udržení rovnováhy a svěžesti vín. Excellence ® X-FRESH jsou nesaccharomycetní kvasinky vhodné pro výrobu vín, schopné produkovat kyselinu mléčnou během fermentační fáze z fermentovatelných cukrů. Vyrobená vína mají svěžejší profil. 

Použitím těchto kvasinek dosáhnete zvýšení celkové kyselosti, snížení pH a celkové snížení obsahu alkoholu. Využijete je v kombinaci s kvasinkami Excellence TXL, Excellence STR, Excellence FTH


 

Excellence ® CHD

Excellence® CHD je nový kmen kvasinek Saccharomyces cerevisiae jsou speciálně přizpůsobené požadavkům na vinifikaci Chardonnay. Vyrobená vína vyjadřují intenzivní aromatickou komplexnost kombinující vůně čerstvého a  žlutého ovoce. Vína jsou dobře vyvážená a odráží odrůdovou typičnost. 

Tento kmen kvasinek má nízké požadavky na dusík a je odolný vůči Killer faktoru. V obtížných podmínkách (vysoký potencioální alkohol, extrémní teploty, nízká turbidita atd.) nebo pro optimální projev aromatických látek, vysoce doporučujeme použití výživy Oenostim®

 

BAKTERIE

Bacteria XTREM

Za účelem zajištění jablečno-mléčné fermentace vybrala společnost Lamothe-Abiet bakterii XTREM, kmen OEnococcus oeni, který je zvláště přizpůsoben obtížným podmínkám s nízkým pH nebo vysokým obsahem alkoholu. Použivá se k přímému posypání a umožňují rychlý start a postup jablečno-mléčné fermentace, čímž blokuje rozvoj Brettanomyces a zachovává aromatickou čistotu. 

ENZYM

Oenozym Red Expression

Globální oteplování má významný dopad na rovnováhu vín. Zvýšení teploty, obsahu alkoholu a pH ve skutečnosti znesnadňuje získání čerstvých a vyvážených vín, zejména červených. A přesto se jedná o profily vín, které dnes spotřebitelé hledají. 

Na základě svých odborných znalostí vyvinula společnost Lamothe-Abiet Oenozym Red Expression. Při použití během fermentace umožňuje tento enzym extrakci polysacharidů a aromatických prekurzorů. Přináší vínům sladkost a jemnost i zvýšenou aromatickou svěžest.