První jarní postřiky a činnosti ve vinici

22. 03. 2024
Autor: Blanka Pecková
Vyvazování révy vinné se nám pomalu blíží ke svému konci. Počasí se nám příjemně otepluje a vinice se opět probouzí k životu. Je ten správný čas začít s aplikací prvních postřiků. Vinici ochráníme před prvními škůdci a chorobami révy vinné.
 
První jarní postřiky a činnosti ve vinici
První postřiky aplikované ve vinici jsou zaměřené spíše proti přezimujícím škůdcům. Mezi nejběžnější patří jistě každoroční postřik proti Hálčivci révovému přípravkem Sulka (lze použít i na moření česneku). V našem sortimentu naleznete Sulku ve čtyřech baleních. Sulku musíme aplikovat ještě před rašením oček. Pozdější aplikace by mohla při vyšší koncentraci pupeny spálit. Hálčivec napadá rašící očka a mladé letorosty, proto je důležité se tohoto škůdce zbavit. 

Druhým postřikem může být Kumulus. Tento sirný postřik aplikujeme při otevírání oček. Velmi účinný je proti obalečům. Tento přípravek máme v hobby balení 5x100g nebo 1kg. V Profi provedení je ve 25kg pytlu, na který potřebujete Osvědčení II. stupně o odborné způsobilosti pro nakládání s postřiky. Dalším účinným sirným přípravkem je Sulfurus, který je také na osvědčení.

Proti obalečům lze bojovat i insekticidem Spintor, který máme jak v hobby tak i v profi balení.

 
Začínáme také bojovat s nezvanými hosty ve vinici a tím je škodná zvěř (srnky, zajíci apod.)
Nejrychlejší a nejúčinnější je aplikace Pachového ohradníku Antifer A, Antifer B, Antifer C. Pro zvýšení účinnosti je dobré tyto ohradníky střídat po každé aplikaci.

V tomto období začnou určitě i ožívat očka, které jsou na starém dřevě na kmínkách. Tyto očka začnou rašit a je potřeba je vylomit či odstranit za pomocí speciálního kartáče pro čištění kmínků

Na jaře je také vhodný termín pro vysazení travní směsi do meziřadí. Travní směsi vylepšují tvorbu biomasy ve vinohradě, zadržují vodu v půdě, omezí zatížení půdy pojezdem techniky, zásobují révu dusíkem, zvýší množství žížal v půdě a také poskytnou obživu pro včely. Nejlepší termín pro setí je únor až duben. Během roku směs nejlépe dvakrát poválet. Porost kosit 1 - 3x ročně. V našem sortimentu naleznete dva druhy travní směsy. Greenmix multi ve 20 kg balení, které obsahuje 17 druhů bylin a Greenmix economy ve 20 kg balení, které obsahuje 11 druhů bylin.

V případě, že budete chtít poradit nejen s postřiky, neváhejte se obrátit na naše poradce. Rádi vám poradí a pomůžou s výběrem. 



  

Bc. Veronika Veselská

Prodejna
+420 724 363 999 veselska%at%vinarskyraj.cz