Pivovarské technologie nově v našem sortimentu

22. 11. 2022
Autor: Ing. Daniel Ryšavý
Vinařský ráj je již několik let stabilním dodavatelem kvalitní vinařské technologie, enologie a spotřebního materiálu pro malá, střední i velká vinařství. Vinařský ráj rozšiřuje spolupráci s českými a zahraničními společnosti o technologie pivovarské.
Pivovarské technologie nově v našem sortimentu
V lednu letošního roku se sesterskou společností Vinařského ráje stala česká společnost Kovo Prudík s.r.o. z Ladné a přešla tak pod společného majitele pana Jana Žďárského. Kovo Prudík s.r.o. je ryze česká společnost s několika letou tradicí v práci s nerezovou ocelí.  Za svoji více než třicetiletou existenci vybavila nerezovými nádržemi velké množství vinařství, potravinářských provozů či společností farmaceutického a chemického průmyslu. Právě v rámci této spolupráce nabízí Vinařský ráj především pro pivovary výrobu tanků, ať už ležáckých nebo cylindrokonických a v případě přání zákazníka i výrobu otevřených nádrží. Samozřejmě vše z kvalitní nerezové oceli.


Filtr Dynamos 

Dále z několika leté spolupráce s italskou společností TMCI, konkrétně divizí Padovan, zaměřenou na vinařský sektor, vzešla rozšířená nabídka spolupráce s divizí Easybräu o vysoce výkonné a patentované filtry DYNAMOS. Hlavním výrobním artiklem italské společnosti TMCI jsou crossflow filtrační sestavy, z nichž právě patentovaný filtr DYNAMOS má vynikající upotřebení v pivovarnictví pro recyklaci piva z kvasničného kalu. Tradičním a zavedeným postupem využití pivovarských kvasinek je jejich opakované nasazení, což je významný aspekt pro ekonomiku pivovaru. Přesto se v určitém bodě kvasinky vyčerpají a je nutná jejich likvidace. Celkový objem likvidovaných kvasnic činí přibližně 2–4 % z celkového objemu vyrobeného piva a zhruba 50–60 % likvidovaných kvasnic představuje pivo. Recyklace piva z tohoto kvasničného kalu může výrazně zvýšit výnos pivovaru. Pro recyklaci piva z kvasničného kalu existuje několik metod (např. odstředivky, dekantéry, či klasické crossflow filtry), nicméně hlavními nevýhodami těchto technologií jsou vysoká spotřeba energie a nízká kvalita získaného piva.

DYNAMOS je patentovaný rotační keramický crossflow filtr vyvinutý speciálně pro úpravu produktů s vysokým obsahem suspendovaných látek. Principem tohoto filtru není čerpání a proudění kvasnic vysokou rychlostí uvnitř kanálku keramických membrán, nýbrž pohyb membránami filtrovaným kvasničným kalem, což vede k šetrnějšímu zpracování. Hlavními výhodami této technologie jsou nízká spotřeba energie, šetrné ošetření produktu, a především nulové okysličení, tudíž v průběhu tohoto zpracování nedochází k oxidaci recyklovaného piva. Filtr DYNAMOS tedy představuje významný a smysluplný způsob pro filtraci, chcete-li recyklaci piva z kvasničného kalu.


Výsledek filtrace kvasničných kalů - zbytková biomasa


Ve Vinařském ráji se tedy v budoucnu těšíme na návštěvu a zájem zákazníků nejen z vinařského segmentu, ale také ze segmentu pivovarského.
 

V případě zájmu o tuto technologii kontaktujte našeho obchodního konzultanta: 

Ing. Daniel Ryšavý

Obchodní konzultant pro oblast Velkopavlovickou a Znojemskou
+420 725 976 150 rysavy%at%vinarskyraj.cz