Mezinárodní soutěž vín Oenoforum 2020 je za námi. Jaký byl tento ročník?

25. 08. 2020
Autor: Leona Petrášová
Minulý týden se uskutečnil čtrnáctý ročník prestižní soutěže Oenoforum. Letošní ročník byl opět inovátorský a reagoval na trendy této doby. Jeho součástí byla jako každoročně konference, na níž proběhly přednášky předních odborníků ve vinařství. Za pomocí online přenosu se konference dostala také k nám do Vinařského ráje.
Mezinárodní soutěž vín Oenoforum 2020 je za námi. Jaký byl tento ročník?

Letošní ročník Oenofora pořádaný Svazem vinařů ČR začal ve čtvrtek 20. srpna mezinárodní vinařskou konferencí ve valtickém Centru Excelence. Zájemců o konferenci bylo hned několik desítek, proto se pořadatelé rozhodli tuto konferenci živě vysílat také k nám do Čejkovic, do srdce Vinařského ráje. Zájemci o konferenci se tak rozptýlili hned do několika míst a Oenoforum tak mohlo probíhat v souladu s opatřeními vydanými z důvodu koronaviru. 

Na konferenci se prezentovali praktické příklady a degustovali řečníkem vybraná vína v rámci tématu Víno a terroir – význam mikrobiomu vinic. Hlavní přednášku vedl Andreas Wickhoff z Rakouska, držitel titulu Master of Wine. Dalšími přednášejícími byl uznávaný someliér Michal ŠetkaDoc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc., významný tuzemský vinař. 

V pátek 21. srpna proběhla samotná degustátorská soutěž, kde zasedli přední světoví degustátoři, představitelé OIV, UIOE (Mezinárodní unie enologů) i nejlepší hodnotitelé z České republiky a Slovenska. Soutěž byla otevřena všem výrobcům i prodejcům vín. Cílem soutěže bylo porovnat vína z celého světa a vyzvednout význam vín ze světových odrůd révy vinné s důrazem na odrůdy Sauvignon Blanc a Cabernet Sauvignon.

Po dvoudennním hodnocení vyhlásili organizátoři šampiony bílých, červených, mladých vín a cuvée. Titul Champion bílých vín získal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z rodinného vinařství našeho dlouholetého zákazníka Jindřicha Kadrnky z Březí a titul Champion mladých vín, tedy vín ročníku 2019, pak porota udělila vínu Sylvánské zelené, výběr z hroznů 2019, z na trhu nového vinařství Bc. Pavla Tréšková – ENTRÉE vinařství. Nejlepším červeným vínem soutěže se stal Hron, výběr z hrozna 2018 ze slovenského vinařství VÍNO MRVA & STANKO, a.s. a poslední titul Champion cuvée připadl moldavskému cuvée Aurore Syrah – Cabernet Sauvignon 2017 z vinařství FAUTOR. Ocenění za nejlepší kolekcí získalo VINS winery, Vinosady ze Slovenska.

Tímto bychom chtěli všem výhercům poblahopřát a popřát jim do tohoto roku i dalších let mnoho úspěchů s jejich víny na české i zahraniční půdě. Děkujeme tímto také Svazu vinařů, že uspořádala opět tak významnou mezinárodní soutěž, která nemá v České republice obdoby a že jsme mohli být opět jejich generálním partnerem. 

oeno2020-c.jpg

oeno-y.jpg

oeno-x-1.jpg

oeno2020-e-1.jpg