Lahvujte s námi

07. 03. 2024
Autor: Radek Kmenta
Lahvování je pro vinaře úplně poslední krok při výrobě vína. Avšak ne méně důležitý, jako ostatní technologické a enologické postupy, které již při výrobě či školení proběhly. I správná volba nádoby a zátky nebo způsobu lahvování může ovlivnit budoucí stav a průběh zrání.
Lahvujte s námi

Lahvování (svíčkový filtr, plničky)

 
Pokud je víno správně vyčiřené, tzn. mikrobiálně stabilní a s nulovou hodnotou bílkovin, vyfiltrované na potřebnou ostrost a jsou v pořádku i další hodnoty (síra podle pH a zbyt. cukru, těkavé kyseliny atd.), je víno připravené na lahvování. Ideální je tyto hodnoty zjistit podle rozboru z laboratoře. Pokud nemáte možnost nechat si udělat rozbor, můžete si změřit volnou síru naším Roztokem B+A, titrovatelné kyseliny Roztokem K, sirovodíkový zápach Roztokem S a termolabilní bílkoviny Roztokem T. Výsledné hodnoty nebudou stoprocentně přesné, jako z laboratoře, avšak při správném měření jsou dostačující. Lahvovat můžete hned několika způsoby. Nejčastější je plnění do skleněných lahví a Bag in box.

Plnění do skleněných láhví


Pro plnění do láhví je ideální používat svíčkový filtr a plničku. Z našeho sortimentu je základní plnička láhví Enolmatic, která funguje na principu podtlaku. Tu nabízíme standartně s jednou plastovou, nebo nerezovou jehlicí na víno. Je ale možné si u nás zakoupit různé nástavce na mléko, pivo, olej, kečup atd. Nabízíme i plnící nástavec na demižon Enolmatic. Doporučujeme spojení se svíčkovým filtrem Tandem, kvůli bakteriím a mikrobiologické čistotě. K tandemu je nutno pořídit Filtrační svíčku. Ty nabízíme buď papírové o velikosti 1 mikron, 0,5 mikronu a 0,2 mikronu. Další možností je membránová svíčka, která zvládne mnohem větší objem vína, ale je finančně náročnější. K čištění Tandemu, filtrační svíčky i plničky doporučujeme náš sanitační přípravek Enol Clean nebo MIP SMX, před lahvováním i po lahvování. Po použití těchto přípravků je nutné filtrační svíčku pořádně umýt čistou vodou!
 
Pro vinaře, kteří lahvují ve větším množství vína, nabízíme plničky s větším počtem jehel, nebo plnící monobloky.
 

Skleněné láhve

Klasická ,,sedmička“ je skleněná láhev tradičně používaná na víno. Jedná se o nejvíce reprezentativní nádobu, ve které má víno dobrý potenciál ke zrání. Mezi základní výběr láhví řadíme láhve typu: Bordeaux, Burgunder a Sektové láhve. Co se týká barev, k dostání jsou v barvě zelené, olivové (označení UVAG) a bezbarvé. Většinou se používají láhve s tmavší olivovou barvou, kvůli lepší odolnosti vůči slunečnímu záření. Výjimkou nejsou ani čiré láhve, které se nejvíce používají na růžová vína (rosé) a klarety. V dnešní době již máme láhve nejen na klasické přírodní korkové, ale i na šroubové uzávěry (označení BVS). Který uzávěr vybrat je poslední dobou pro vinaře velké téma. Vinaři vybírají uzávěr nejen podle typu vína, potřeby archivace, či potenciálu zrání, ale i podle obchodní strategie, vkusu koncového zákazníka, či podle finanční dostupnosti.

rozdíly láhve

Korky


Korek je vodotěsný, flexibilní materiál zabraňující přímému kontaktu se vzduchem. Obsahuje póry, které umožňují mikroventilaci a zrání vína. Díky tomu také poskytuje vyváženou výměnu plynů mezi okolním vzduchem a láhví. Je tak doporučovaný především pro vína, které chceme dlouhodobě skladovat. Hrozí zde ale riziko přenesení korkové pachuti (TCA).
 
  1. Přírodní celokorkové zátky
Přírodní zátky jsou určené pro vína, které chceme dlouhodobě skladovat. U nás jsou to zejména korky typu:
 
  • Flor (nejvyšší kvalita)
  • Extra
  • Super
  • 1
  • 2
 
  1. Mikrogranulát
Kvalitní aglomerovaný korek vyrobený z mikrogranulátu a plastových kuliček. Nabízíme dva typy dva typy ležení.
 
  • 44x24 HIT (5 let ležení)
  • 44x24 CLASS (3 roky ležení)
 
  1. Dvouploškové korkové zátky
Aglomerovaný korek s přírodními ploškami na obou koncích. Tento druh zátky nabízíme dle požadavku na dobu ležení:
 
  • 1+1A (do 5 let) (nejvyšší kvalita)
  • 1+1B (do 3 let)
 
U všech je nízké riziko přenosu korkové pachuti (TCA).
 
  1. Aglomerové korky
Lepený korek z granulátu. Výhodou je nízká cena, avšak doba ležení je doporučena do jednoho roku a je zde vyšší riziko přenosu chuti po korku.
 
  • 38x23
  • 35x23
 
Při malém množství lahví, můžeme využít ruční zátkovačky na korky. Jejich výhodou je nízká cena a jednoduché použití s údržbou. Pro větší množství je nutné použít mechanizované přístroje. V našem sortimentu je i zapůjčení poloautomatického zařízení.  
 

Záklopky

Pro vinaře, kteří zvolí variantu korku je standartní ho zakrýt záklopkou, která ho chrání před plísní. Správná volba záklopky hraje důležitou roli, protože komě etikety je to další věc, která dokáže zaujmout zákazníka. Nejpoužívanější jsou termokapsle, polylaminátové folie a záklopky z cínu. Termokapsle je základní používaná záklopka. Nabízíme ji v širokém výběru barev (červená, růžová, černá, černá matná, bílá, průhledná, žlutá, oranžová, zelená…). Kapsle se smršťují teplem, proto k jejich aplikaci na láhev používáme svařovací hlavy.
Polykapy jsou odolnější než termokapsle, protože jsou z pevnějšího materiálu. K jejich aplikaci na láhev používáme zavalovací hlavuV nabídce máme také sektové záklopky. K jejich aplikaci slouží zavalovací hlavu na šampusové uzávěry. Všechny záklopky nabízíme v různých rozměrech, s potiskem, bez potisku, s vlaječkou na vršku i bez ní.
 
Šroubové uzávěry

Šroubové uzávěry jsou v poslední době velmi oblíbenou variantou pro mnoho vinařů. Umožňují hermetické uzavření chránící proti atmosférickým změnám a eliminují výměnu aroma mezi vínem a zátkou. Nabízíme šroubové uzávěry ve variantách bez potisku nebo s vlaječkou Vína z Moravy, vína z Čech a v oblíbených barvách - bílá, černá měděná, zlatá, krémová, červená, stříbrná, růžová. Důležité je správně zvolit vnitřní vložku uzávěru.
 
  • Cín (k ležení do 6 let)
  • Saranex (k ležení do 3 let)
  • Na Frizzante (speciální vložka odolná proti většímu tlaku)
  • Novatwist (lze našroubovat na láhev ručně)
 
Na zátkování šroubových uzávěrů z cínu nebo saranexu je nutné použít mechanizované zátkovačky. Pro menší vinaře nabízíme zátkovačku Easy Capper ve variantě šroubových uzávěrů na víno, nebo olej. Pro vinaře, kteří dělají větší množství a potřebují větší výkon nabízíme Zátkovačku poloautomatickou TSM. Tu je možné u nás také zapůjčit.
 

Plnění Bag in box

 
Moderní oblíbenou formou balení vína se stávají Bag in boxy. Jejich hlavní výhodou je naprosté vytěsnění vzduchu, dobrá a rychlá manipulace a praktičnost. Sáčky jsou vybaveny výpustným ventilem VITOP. K odběru máme sáčky i krabice objemů 3l, 5l, 10l, 20l. K naplnění sáčku vínem je potřeba speciální plnička na BiB.


Pro více informací kontaktujte: