Co o našem novém hustoměru říká vinař Roman Fabig?

16. 09. 2021
Autor: Leona Petrášová
Co když vám řekneme, že si nyní můžete fermentaci hlídat podle vašich představ, ačkoliv faktorů, které tuto fermentaci dokáží ovlivlit, je spousta. S přenosným hustoměrem DMA 35 je to dle vinaře Romana Fabiga hračka.
Co o našem novém hustoměru říká vinař Roman Fabig?
Přenosný hustoměr DMA 35 od firmy Anton Paar  o rozměrech (140x138x27 mm) a váze (345 g) je určený pro měření hustoty a hodnot od hustoty odvozené během několika málo vteřin. Výsledky se zobrazují na displeji, mohou výt uloženy v paměti přístroje, vytištěny nebo je lze exportovat do PC. 

Vzorek o objemu 2 ml se do přístroje dávkuje stisknutím pístu vestavěné pumpičky. Pomocí DMA 35 se měří hustota vzorku a stanovuje se jeho koncentrace přepočtem pomocí předinstalovaných hustotně koncentračních tabulek. Software poskytuje možnost vložení až 10 uživatelských funkcí do seznamu stanovovaných hodnot. Tato funkce nachází uplatnění především při pravidelném měření specifických hodnot. 

Dokonale utěsněný kryt přístroje zabraňuje pronikání vlhkosti a kapkám z případných netěsností na dávkovací pumpičce k elektronickým částem přístroje. 


Podporované jednotky měření důležité pro řízení fermentace u vína jsou například: 

  • hustota
  • hustota @ xx °C
  • specifická hmotnost (SG)
  • obj. % alkoholu
  • hm. % alkoholu
  • hm. % H2SO4 @ 20°C
  • ° Brix


Náš první model hustoměru na skladě testoval vinař Roman Fabig z hustopečského vinařství Fabig, který započal svou výrobu vína ještě v bojových podmínkách malého rodinného sklepa v roce 2011. Nyní produkuje okolo 40-45 tisíc litrů včetně sektu, s jehož výrobou začal v roce 2018. Aktuálně je cca 80 % zpracovaných hroznů čistě z odrůdy Sauvignon Blanc. Romana jsme vyzpovídali a zjistili, jak byl s prací této věcičky spokojený. 

Jak jsi se o hustoměru dozvěděl?

"Do teď jsme používali Brix hydrometr, ale ten nebyl úplně dokonalý a hlavně celkové měření vzorků bylo hodně pomalé, takže nebylo moc času vše důkladně měřit. U kamaráda v rakouském vinařství jsem viděl, že pracují s přístrojem na měření hustoty od Anton Paar. Vysvětlili mi výhody, což je především přesnost a rychlost měření, takže byla otázka času, kdy bude u nás na vinařství. A teď s nabídkou přišel Ráj :)"

Proč jsi se rozhodl pro nákup hustoměru?

"Kinetika fermentace je jedna ze zásadních věcí, které při fermentaci potřebuje (by měl) vinař znát. Může se s předstihem předcházet problémům. To je jedna věc. A pro nás druhá hlavní je zjištění konce fermentace. Když víme, že se blíží, víno častěji kontrolujeme a hlídá se oxidace spojenou s nedostatkem vzniku CO2. To vše se dá zvládat s hydroměrem, ale je to několiknásobně zdlouhavé a hlavně nepřesné. Museli jsme při konci fermentace často vozit vzorky do laboratoře. To nám teď šetří náklady a čas."

K čemu hustoměr slouží? K čemu jsi jej využíval nebo využiješ?

"Mimo zmíněné je hustoměr skvělý např. pro přípravu zákvasu na sekty, kde hlídáte ubytek cukru a máte kontrolu nad tím, jestli jsou kvasinky ve stresu či nikoliv."

Je hustoměr těžký k ovládání? 

"Práce s ním je velmi jednoduchá, intuitivní. Stačí krátké proškolení."

S čím jsi byl nespokojený? 

"Nespokojenost není v ničem. Jen si člověk podvědomně dává větší pozor, protože se jedná o poměrně drahou hračku :) Ale to je o zvyku."

Doporučil bys hustoměr i jiným vinařům? Splnil hustoměr tvá očekávání?

"Doporučuji jednoznačně, protože jak jsem zmínil: šetří náklady a můžete rychleji reagovat na případné problémy."

 


V případě zájmu o více informací, kontaktujte naši obchodní zástupkyni: 


Adam Buchta

Obchodní konzultant pro oblast Mikulovskou a Čechy
+420 774 682 064 adambuchta%at%vinarskyraj.cz