Dubové alternativy a proč je vyzkoušet

11. 08. 2022
Autor: Ing. Leona Petrášová
Využití dubových alternativ ve víně je takové zapomenuté téma, o kterém se moc nemluví. Přitom jejich použití není žádná věda a dokáží s vínem zázraky. Nyní se slevou 30 %. 
Dubové alternativy a proč je vyzkoušet
Dubové alternativy využíváme tehdy, pokud nechceme investovat velkou sumu peněz do dřevěného sudu, případně pokud již dřevěné sudy máme několik let a své charakteristiky vínu již předaly a nemůžou vínu nabídnout více. Je to tedy krásný kompromis a je škoda, že jej stále málo vinařů využívá. 

Dubové produkty můžeme použít jak do vína ve fází zrání, tak do rmutu. Dávají našemu vínu strukturu, podpoří plnost, kulatost, ovlivní objem a délku chuti na patře. Lze je použít jak během alkoholové a jablečno-mléčné fermentace, tak během samotného zrání. Každý druh dubových alternativ má jiné označení pro vypálení, nicméně z pravidla platí, že nejjemnější stupeň vypálení má spíše svěžější a ovocité tóny a víno se profiluje jako sladké a kulaté, s přibývajícím vypálením naopak nastupují na řadu spíše tóny kávy, karamelu a profil vína je spíše plnější. 

Dubové alternativy můžeme dělit podle struktury na: 
 
  • Granule
  • Chipsy
  • Kostky
  • Sticky
  • Sticky inside (do dřevěného sudu) 
  • Staves 

Granule rozlišujeme primárně podle dubu, z kterého jsou vyrobeny - francouzského nebo amerického. Dále je rozlišujeme podle stupně vypálení, od jemného po silný stupeň vypálení - fresh, light, medium a medium+



Chipsy jsou pravděpodobně nejprodávánější z dubových alternativ a vyznačují se spojením různých dubů a různého vypálení. Stupeň vypálení chipsů poznáte podle barvy i čichu. Chipsy Chic mají dřevité a kořenité aroma, můžete v nich cítit kouřové tóny, zázvor, koření, čerstvý kokos, vanilku. Naopak Chipsy Fun vytváří chutnou a sladkou charakteristiku, vína s použitím těchto chipsů voní po pražené kávě, karamelu. Chipsy obecně necháváme v nádobě 4-8 týdnů. 



Cílem Sticků je získat co nejvíce integrovaný profil vypálení, protože vzájemná výměna dřevo/víno může probíhat během celého procesu výroby vína. To má dva účinky na chuť: aroma se jeví zřetelnější a taninová struktura je jemnější a hedvábnější. Kostky neboli Oenobis 3D jsou oproti chipsům nebo granulím pohodlnější při použití. Tyto kostky se vyrábí ze sticků. Tyto sticksy a kostky dělíme podle vypálení na: highlight, medium a medium+. 

 

Staves jsou výsledkem dvoustupňového pálení: 
 
  • první pomalé pálení působí rovnoměrně na celou plochu dřeva
  • druhé povrchové pálení zvyšuje aromatickou komplexnost
 
Výsledné profily se vyznačují intenzivními a komplexními aroma, které zdůrazňují jemnost vína a délku na patře. Vypálení origin je nejjemnější profil vypálení, zajišťuje svěžest ovoce. Vypálení expression je střední vypálení a dává vínu tóny vanilky, karamelu a pražené kávy. Vypálení absolute je nejsilnější a vyznačuje se intenzivním aroma kouře, eukalyptu a lékořice. 



Sticks inside jsou tyčky vypálené z francouzského dubu, spojené k sobě drátky, které můžete zátkovým otvorem  jednoduše vložit do dřevěného sudu. Tyčky můžete mezi sebou kombinovat, což má za následek komplexnost a originalitu aroma. Dávka jedné paličky je uzpůsobená na 225 l sud.  Doba aplikace závisí na mnoha faktorech, obvykle 4-10 měsíců. Do sudů lze mimo staves vkládat také 3mm kuličky z francouzského dubu. Dávka jednoho sáčku, obsahující 450 g dubových kuliček, je přizpůsobena na 225 L sud. 


Na závěr je třeba zmínit, že kromě vína můžete dubové alternativy využít i při výrobě pálenek, koňaků a likérů. 
 
Naše enoložka Romana Pavlíková pro vás vytipovala dubové alternativy, které můžete nyní nakoupit se slevou 30 %.

Akce platí od 29.8.2022 do 30.10.2022. 

V případě potřeby kontaktujte našeho prodejce: